O prezentare simbolistica a lui Dracones






Stindardul geto-dac

Stindardul geto-dac, lancea ce poarta în varf capul de lup cu coada de sarpe, ne este îndeobste cunoscut din reprezentarile de pe celebra Columna a lui Traian. In aceasta pagina se incearca o intrepreater esoterica a acestui stindard dand un sens unitar celor trei elemente simbolice: sarpele, lupul si lancea.


Lupul

Lupul este sinonim cu salbaticia dar mai ales cu darzenia si nesupunerea. El este un simbol pozitiv daca tinem seama ca lupul poate vedea noaptea; este un simbol al luminii, solar, erou razboinic, stramos mitic. Este sensul pe care i-l dau nordicii si grecii, care este atribuit lui Belenos, respectiv Apollo (Apollo Lykaios).

Lupul poate fi un simbol totemic colectiv; în maniera freudiana lupul ar putea fi Tatal ucis ritualic si care devenind stramos protejeaza ginta. Nu este de neluat în seama mitul Lupului Alb, cel care vegheaza si ajuta la trecerea catre "celalalt taram". Redam un fragment dintr-o poezie populara româneasca în care lupul precum tatal din Harap Alb îl încearca pe fiul (urmasul) pornit pe drumul initierii:

Si-ti va mai iesi
Lupul înainte,
Ca sa te înspaimânte.
Sa nu te înspaimânti,
Frate bun sa-l prinzi,
Ca lupul mai stie
Seama codrilor
Si-a potecilor.
Si el te va scoate
La drumul de plai,
La un fecior de crai,
Sa te duci în rai



Daca dupa cum se poate vedea mai sus lupul este un simbol solar (Lupul Alb); el poate fi si un simbol pamântean, chiar chtonic, amintind întru aceasta lupoaica lui Romulus si Remus. Hades de asemenea îmbraca o haina din blana de lup, iar zeul mortii la etrusci avea urechi de lup.

În imaginile din evul mediu european, vrajitorii cel mai ades se prefaceau în lupi pentru a merge la sabat, iar vrajitoarele purtau la aceleasi ocazii jartiere din blana de lup. Credinta în licantropi sau vârcolaci este atestata în Europa din antichitate. (Vergilius o menționeaza.) Potrivit lui Collin de Placy, Bodin povesteste ca în anul 1542, într-o dimineata, au fost vazuti circa o suta cincizeci de vârcolaci într-o piata din Constantinopol; iar mitologia scandinava îl înfatiseaza pe lup ca un devorator de astre.

Astfel simbolistica lupului este ambivalenta, Lupul Alb solar, Protectorul, caruia i se opune licantropul devoratorul luminii. (Vârcolacii manânca luna.)

Ca simbol totemic Lupul Alb ar putea fi Tatal Primar cel care învingând licantropul devine simbolic lup precum Dragos ucigând bourul devine el însusi Bour si stramos protector al Moldovei.



Sarpele


Ca si omul, dar contrar lui, sarpele se deosebeste de toate speciile animale. Daca omul se situeaza la capatul unui îndelungat efort genetic, trebuie în schimb sa plasam, în mod necesar, aceasta faptura rece, lipsita de picioare si de par, la începutul efortului amintit. O formula araba spune: "kâna el-insanu hayyatan fi-l qidam" (omul a fost altadata sarpe). Omul si sarpele sunt opusi unul celuilalt, complementari, rivali.

Astrologic, sarpele este Dragonul, constelatia în jurul careia se învârte Polul Nord Ceresc în decurs de circa 25.000 de ani. Din punct de vedere macrocosmic, Kundalini îl are drept omolog pe sarpele Ananta, care sta încolacit la baza axei lumii. Asociat lui Vishnu si Shiva, Ananta semnifica dezvoltarea si resorbtia ciclica, dar, în calitatea lui de strajuitor al nadirului el este purtatorul lumii, careia îi asigura stabilitate. Sarpele care îsi musca coada, este simbolul timpului ciclic al fluxului si refluxului, al creatiei si distrugerii. Sarpele este anterior Omului dar îl si succede pe acesta, oferindu-i Fructul Cunoasterii ca posibilitate a autodistrugerii umane.



Sfântul Gheorghe


Simbol arhetipal precrestin, Sf. Gheorghe este agricultorul, arianul care ucigând Balaurul (sarpele) cu ajutorul Lancii, devine sedentar oprind migratiile anuale pe axa nord-sud a populatiilor nomade; Gheorghe semnificând cel care lucreaza pamântul (ge=Gaia; ergon).



Lancea


Simbol axial, falic, al focului, al soarelui (yang), astfel apare lancea pretutindeni. Ca axa, lancea este si raza de soare care simbolizeaza actiunea Esentei asupra Substantei nediferentiate, activitatea cereasca, element primordial, necesar în cosmogonie.

Esoteric, Lancea este o reprezentare a Axis Mundi, ea poate uni Cerul cu Pamântul, mai exact este legatura dintre ceresc si pamântesc, ba chiar dintre chtonic si uranic.

Lancea prin pozitia ei verticala sau uneori oblica, semnifica evolutia ascendenta, timpul linear, în opozitie cu timpul ciclic al creatiei si distrugerii. Lancea ca reprezentare a manifestarii divine simbolizeaza creatia perpetua.



Stindardul geto-dac


Stindardul în sine este un simbol solar. Lancea înfipta în lupul cu coada de sarpe se traduce astfel: "Prin Tatal-Lupul Alb am ucis sarpele (evolutia ciclica) si am restabilit evolutia ascendenta si ordinea fireasca a Universului." Stindardul geto-dac eliminând bucla sarpe-om-sarpe restabileste Legea si sensul evolutiei de la om catre Om.

În picturile crestine Lancea Sfântului Gheorghe este îndreptata în jos, înspre trecut. Lancea stindardului geto-dac fiind îndreptata în sus, spre viitor, devine o profetie care afirma ca "prin acceptarea Tatalui-Lupul Alb se va înfrânge evolutia ciclica si se va restabili ordinea fireasca a lucrurilor si devenirea umana".




BACK TO HOME PAGE